REPORTAGE

Grafisk vuxenutbildning ger välbehövligt kompetenstillskott

Var finns framtidens talanger och hur lockar vi dem till den grafiska branschen? I Borås har en ny grafisk vuxenutbildning mottagits med öppna armar av det lokala näringslivet.

7 juni 2021
Foto: Johan Valkonen

Långsiktigt arbete med kompetensförsörjning kräver samarbete och nytänkande. I Borås har den grafiska branschen en lång historik. De senaste åren har uppköp och nedläggningar ritat om kartan och i dag finns ett tiotal tryckerier kvar i staden.

– Vi vill inte hamna i en situation där vi bara rekryterar från varandra inom branschen. Vill vi ha in nya människor måste vi också hitta sätt att fylla på underifrån och rekrytera utifrån, säger Marie Nyström-Rahner, vd på Etcetera Offset i Borås.

Alla elever har fått sommarjobb

I Borås har ett nytt initiativ inom vuxenutbildningen rönt stort intresse i branschen. På Viskastrandsgymnasiet, som tidigare drivit gymnasieutbildning med inriktning grafisk teknik och design, har nu en grafisk vuxenutbildning på 40 veckor startats. Programmet drog igång i januari i år och hittills ser resultaten lovande ut.

– Vi har börjat i liten skala för att pröva konceptet. I dagsläget är det tre elever som går utbildningen och de har alla fått sommarjobb hos potentiella arbetsgivare i regionen. På sikt tror jag att omkring tio elever skulle kunna utbildas och få jobb varje år. Förutom Borås är städer som Göteborg, Varberg och Falkenberg intressanta att titta på för de här eleverna, säger Allan Ståhlbrand, lärare i tryckteknik på Viskastrandsgymnasiet.

– För oss är utbildningen mycket intressant och vi har agerat bollplank till Allan kring hur våra behov ser ut. Vi är även väldigt öppna för att ta in praktikanter. Tidigare har vi erfarenhet av att anställa praktikanter som kommit till oss från gymnasieprogrammet och som gjort sin lärlingsperiod här. Det har varit ett jättebra sätt för oss att hitta nya medarbetare, säger Marie Nyström-Rahner.

Det digitala naturligt för de unga

Även om utbildningen är riktad mot vuxna är medelåldern ändå lägre än för branschen som helhet. Med växande behov av kunskaper inom digital tryckning är medarbetarnas digitala kompetens en viktig pusselbit som företagen är lite extra intresserade av. På Etcetera Offset har erfarenheten varit att unga praktikanter och anställda har ett naturligt förhållande till det digitala.

– Dels vågar unga testa på ett annat sätt, och så är de teknikmässigt ofta mycket längre fram än vi äldre är. Vårt bidrag blir att bygga på de bitarna med de specifika kunskaper som behövs ute i arbetslivet. Jag känner att det är viktigt att vi bidrar och drar vårt strå till stacken för att jobba gemensamt med att utveckla branschen, säger Marie Nyström-Rahner.

– Jag har kört ganska hårt med eleverna. Det är möjligt på grund av att det här verkligen är motiverade och mogna elever som tar ansvar på ett annat sätt än vad många ungdomar är redo att göra, säger Allan Ståhlbrand.

Ny elevkull i september

I september påbörjar ytterligare en omgång vuxenelever utbildningen. Fokus för Allan Ståhlbrand ligger på att leverera kunskaper på toppnivå. Eleverna kommer att lära sig grunderna i tryckteknik med fokus på screentryck.

– Den maskinpark vi har här finns inte på någon annan utbildning i Sverige. Vi har verkligen en möjlighet att leverera en utbildning i toppklass för eleverna som går här – och fenomenala framtida medarbetare till branschen, säger Allan Ståhlbrand. 

Text: Moa Långbergs